6 barcelonských zastavení

6 barcelonských zastavení

Barcelona je, vedle metropolí jako Paříž nebo Londýn, jednou z nejvyhedávanějších a nejoblíbenějších destinací v Evropě. Je to moderní velkoměsto, které je nejen nejvýznamnějším španělským přístavem a největším obchodním a průmyslovým centrem země, ale i město s nesmírnou tvůrčí energií a kulturním zázemím, které nabízí nespočet možností pro milovníky všech druhů umění. Barcelona je středomořskou perlou, která jednoduše oplývá vším: od muzeí, unikátních secesních staveb, malebných středověkých uliček v Barri Gothik, po pláže v Port Olimpiku, či nákupní a gastronomické vyžití v centru města. V Barceloně, kde žijí 4 miliony obyvatel, se mluví jak španělsky tak katalánsky. Město se stalo proslulým hlavně v roce 1992, kdy se zde konaly Olympijské hry. Dostalo tak zcela novou tvář. Díky jedinečné infrastruktuře, innovaci a organizačním schopnostem města, tak máte možnost procestovat Barcelonu během jediného víkendu. Podotýkám, že Barcelona je rozsáhlá a památky jsou roztroušené po celém městě.

Historie

Barcelona, hlavní město Katalánska, je po Madridu druhé největší město Španělska. Město bylo založeno iberskými kmeny, a ovládnuto později Féničany a Kartáginci. Za Kartáginců bylo známo jako Barcino a později za Římanů, jejichž panství připomínají mnohé pozůstatky chrámových i veřejných staveb, bylo označováno Faventia Iulia Augusta Pia.

Barcelona má několik hlavních čtvrtí: Barri Gotic s krásně zachovalými gotickými domy, La Ribera spolu s El Born, modní čtvrti s bary a kavárničkami, nebo El Raval známé také jako Barrio Chino neboli Chinatowm s asijskými a marokánskými obchůdky. Čtvrť Eixample je zase finanční a administrativní jádro města, které se může chlubit stavbami od nejznámějších architektů světa jako je Antoni Gaudí. Pedralbes je místem boháčů, pahorek Tibidabo Vám nabídne nádherný panoramatický výhled a Port Olimpic krásné písečné pláže. S jedním lístkem Bus Turistic zvládnete takřka celou Barcelonu za jediný víkend. Dvoupatrový otevřený autobus projíždí městem po červené a modré linii, a tak můžete naskakovat a vyskakovat podle toho, které památky chcete vidět.

Barcelona je šestnácté nejnavštěvovanější město na světě a čtvrté nejnavštěvovanější v Evropě po Paříži, Londýně a Římě.

Cesta časem

Když jsem se proplétala historickými uličkami gotické čtvrti Barri Gotic, a v tichosti obdivovala románské baziliky ze 13. a 15.století (např. Katedrála sv. Eulálie), při cestě k malebnému místu Placa del Rei (náměstí krále), jsem opatrně našlapávala na kameny křivolaké dlažby – „němého svědka historie“. Sedla jsem si na lavičku, abych si mohla v klidu a ničím nerušená vychutnat atmosféru středověku a prohlédnout Královský palác, kde kdysi sídlila barcelonská hrabata. Zachoval se z něj jen Velký královský palác s trůnním sálem a kaplí sv. Agáty, do nichž se nedostanete po polokruhovém schodišti, jak by člověk předpokládal, ale z přilehlého gotického paláce, který sem byl přenesen doslova kámen po kameni z úplně jiné ulice a v němž je dnes Muzeum historie města.

Genius loci

Barcelonský genius loci je témeř hmatatelný v každé uličce či zakoutí. Jedna ulice je ale přeci jenom unikátní, nejelegantnější barcelonská třída Passeig de Gracia, která začíná na náměstí Placa Catalunya se může chlubit hned třemi secesními skvosty z počátku 20.století. Tyto honosné domy stojí hned vedle sebe a jsou ukázkou díla tří nejvýznamnějších představitelů katalánské secese. Je to Casa Batlló (č. 43) od Antoni Gaudího, Casa Amatller (č. 41) od Josepa Puige i Cadafalcha a Casa Lleó Morera (č. 35) od Lluíse Domenecha i Montanera. Kousek výše na protější straně ulice vzbuzuje pozornost další fascinující stavba modernisty Gaudího, Casa Mila (lidově zvaný La piedra = kámen). Zvlněné průčelí, balkóny s motivy ze železa, či unikátní střecha s komíny, které jako by ztělesnovaly živé bytosti, to vše nasvědčuje umělcově geniálnosti a technické dokonalosti. Vedle muzea Gaudího v Casa Mila najdete take výstavní středisko Caixa de Catalunya (otvírací doba: denně 10h – 20h, vstup 7 euro). Casa Battlo, který je součástí bloku La Mansana de la Discérdia, je dalším dílem, kde umělec kombinoval svojí imagianci s technickou dokonalostí a schopností realizace. Například střecha připomíná hřbet draka a balkóny v podobě karnevalových masek představují lebky jeho obětí.

Po stopách Gaudího

Barcelona bez Gaudího architektury, je asi jako Paříž bez Eifelovky. Osobité a originální ztvárnění Gaudího staveb, kde se snoubí secese, modernismus, motivy z živé přírody, prvky z orientu a geometrické formy se spoustou výrazných barev dělá z Barcelony město naprosto unikátní a osobité. Antoni Gaudí realizoval po městě celou řadu staveb, z nichž je několik zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO. Nejznámější je asi stále nedokončené úchvatné dílo - Sagrada Família (Chrám Svatá rodina).

Genius, který zemřel jako chudák. Antoni Gaudí, syn kotláře z Reusu, který byl nazván nejgeniálnějším ze všech architektů na světě, žil rozporuplným životem. Jako mladík se stavěl kriticky vůči církvi, na konci života věnoval veškerou svou činnost stavbě jediného chrámu. Paradoxem je, že stavěl domy pro ty nejzámožnější měštany, ale sám žil po celý svůj život v bídě. Gaudí zůstal svobodný a celý svůj život zasvětil zcela svému umění. Jeho styl je nenapodibitelný. 7. 7. 1926 srazila Gaudího tramvaj. Lidé mysleli, že to je bezdomovec a nechali ho odvézt do nemocnice pro chudé. Brzy na to zemřel.

Kdyby existoval osmý div světa, tak by to bez pochyby byla Sagrada Familia. Toto monumentální ojedinělé dílo Gaudího, který na stavbě pracoval přes 40.let, je symbolem a pýchou Barcelony. Gaudí začal se stavbou roku 1882, ani dnes se však stavební práce nechýlí ke konci a stále kolem věží trčí jeřáby. Říká se jí proto také nejstarší staveniště světa. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost pozorovat dostavbu chrámu – na díle se totiž pracuje nepřetržitě i v době, kdy probíhají prohlídky a tak můžete shlédnout na věžích zavěšeného sochaře, či kameníky na lanách, kteří vytesávají obrovské kamenné desky. Sbírky na dokončení stavby jsou už barcelonskou tradicí. Španělé plánují dokončení stavby asi kolem roku 2030.

Ten, kdo netrpí závratěmi, může vystoupit buď po schodech nebo vyjet výtahem do výšky 170 metrů jedné z osmi věží a obdivovat tak zblízka nejen krásu keramických mozaiek na špičkách věží, ale také krásu Barcelony. Já jsem se rozhodla pro tu sportovnější verzi a šla jsem po schodech. Nepamatuji si, kolik už jich tenkrát bylo, po chvíli jsem z únavy totiž přestala počítat a jen jsem doufala, že se tam už konečně vyšplhám. Byl to sportovní výkon. A nakonec jsem nelitovala. Odměnou mi byl pohled na Barcelou a vzdálené moře z jedné z nejkrásnějších staveb světa. Mnoho prvků této stavby je odrazem toho, že Gaudí byl velkým milovníkem přírody, kterou často tematizoval. Například točitá schodiště vinoucí se uvnitř zvonic připomínají hlemíždí ulity, základ sloupu vedle portálu lásky znázorňuje želvu, nebo obrovskou hlavní loď tvoří naklánějící se sloupy podobné stromům, jejichž větve jako by se pnuly po klenbě. Chcete si tento monument důkladně prohlédnout a vychutnat? Doporučuji alespoň půl dne.

Jako Alenka v říši divů

Tak by se dal popsat můj osobní zážitek v parku Güell. Když jsem po několikahodinové, fyzicky náročné prohlídce Sagrada Familia nasedla na Bus Turistiko červené trasy, a přijela jsem do parku, který vypadal jako ilustrace z pohádky, žilami mi projel takový blahodárný pocit klidu a míru. Cítila jsem se jako Alenka v říši divů. V pohádkovém Güellově parku, který měl být původně jakýmsi zahradním městem, bylo souznění Gaudího s přírodou snad ještě zřetelnější. Hned u vstupu do parku jsem se osvěžila vodou z fontánky, z které na mně koukal monument barevného draka z mozaiky. Sředobodem parku Güell je vlnitá lavice ve tvaru mořského hada, zdobená rozbitými fajánsovými dlaždicemi. Hadí tvar lavičky měl za účel vytvořit lepší sociální atmosféru. Prvky z náboženského mysticismu, staré poezie a katalánského umění jsem vnímala na každém kroku. Škoda, že ty dvě gazely v životní velikosti, které původně vítaly návštěvníky parku, byly za války zničeny. Vynahradil to ale zpěv ptáků, vůně okrasných rostlin a unikátní panoramitický výhled na město. V parku se take nachází někdejší domov Gaudího - Casa-Museu Gaudí (otvírací doba denně 10h – setmění, vstup zdarma).

Pulsující město

Kdo nenavštívil La Rambla, nebyl v Barceloně. Na La Rambla se pohybují davy lidí od rána až do pozdních hodin večera. Mezi nimi nehybně stojí lidské sochy, pouliční hudebníci a karikaturisti jsou obdivovány davy turistů, kteří se občas stanou i terčem kapsářů. Buďte proto obezřetní. La Rambla je bez pochyby hlavní turistickou tepnou historického centra Barcelony. Vede od přístavu, kde stojí obrovská socha Krištofa Kolumba, co prstem dlouhým 85 cm ukazuje na moře, a končí na hlavním barcelonském náměstí Plaza de Catalunya. Když jsem pokračovala jednou postranní uličkou, abych se vyhla davu lidí směrem k Placa Catalunya, narazila jsem na nejstarší tržiště města, La Boqueria. Toto tržiště lze doslova označit za gastronomický chrám- místo, kde najdete všechny fáze v potravinovém řetězci, od výrobců, řezníků a obchodníků s rybami, zelináře a bylinkáře až po individuální a profesionální klienty. Toto bludiště stánkařů s nejen katalánskými dobrůtkami, si rozhodně nenechte ujít. Je to jedno z nejlepších tržišť vůbec v Evropě. Nejen že si zde máte z čeho vybírat, ale v jedné z přilehlých restaurací můžete ochutnat třeba španělskou paelu s čerstvými plody moře a zapít ji katalánským šumivým vínem Cava. Nedivte se, když se ocitnete v restauraci úplně sami. Španělé, na rozdíl od valné části Evropanů, jedí totiž mnohem později. Zkuzte změnit Váš životní rytmus alespoň na pár dní, přijde Vám to vhod.

Pokud ale máte chuť na něco sladkého, zajděte si na čokoládu. Roztomilé obchůdky s vynikající čokoládou tu najdete na každém rohu. Umělecké exponáty zhotovené z čokolády ale ne. Na ty se můžete jít podívat do muzea čokolády- Museu de la Xocolata. Zde uvidíte jedlé makety města, jako například Casa Mila či Sagrada Familia v čokoládové podobě.

Dalším takovým kuriózním muzeem je Museu de Cear s více než 350 ti voskovými figuríny, Museu del Perfum, muzeum se stovkou lahviček parfémů od římského období do současnosti, či Museu del Calcat, muzeum s obuví ze všech historických epoch, včetně bot, jež nosily slavné osobnosti.

Pozornost si zaslouží také bývalá královská loděnice, jejíž areál slouží v současnosti jako Námořní muzeum.Stále ještě tu kotví Las Golondrinas (Vlaštovky), dvouposchoďové výletní lodě, které od roku 1988 lákají k okružním plavbám po přístavu.

Scyscraper tak trochu jinak

... a ještě jedna zajímavost Barcelony, kterou neminete bez povšimnutí. Je to zvláštní stavba - mrakodrap - hotel Torre Agbar, která je novodobou dominantou města. Sám architekt Jean Nouvel ji v jednom interview popsal jako budovu s falickým charakterem. Stojí poměrně daleko od centra, ale je z mnoha míst dobře vidět. Někteří stavbu se specifickou konstrukcí obdivují, jiní ji hanlivě nazývají „největším vibrátorem světa“. Můžete tedy posoudit sami...

Jedním z charakteristických prvků budovy je její noční osvětlení. Věž má více než 4.500 světelných zařízení, která mohou pracovat samostatně díky použití LED technologie, což umožnuje dosáhnout obrázců na vnější straně věže. Systém je schopen vytvořit 16 miliónů barev, a to díky důmyslnému systému hardwaru a softwaru.

Unikátní systém osvětlení budovy, který dokáže vytvořit šokující efekt, je proto často používán při oslavě různých akcí, jako je např. Oslava u příležitosti 50. výročí podpisu Římské smlouvy, nebo připomenutí dne autismu.

Je tady shopping time

Zdá se Vám, že už jste se nasytili kulturních památek? Tak dobře, pojďme nakupovat. Hlavní nákupní zónou je Avinguda Diagonal., která uhlopříčně protíná celé město a nedá se přehlédnout. Na nejdelší ulici Barcelony najdete ty nejexkluzivnější prodejny světa, jako je Armani, Gucci či Versace. Pokud Vám nesedí okázalý přepych, můžete navšívit extravagantní obchůdky v Barri Gotik, kde také najdete zajímavé marokánské předměty a oblečení.

Něco pro ty nejmenší

V Barceloně si přijdou na své i děti. V přístavu Port Vell si mužete s dětmio vyrazit na výlet do největšího akvária v Evropě – L’Aquarium. V podmořském tunelu s pohyblivým chodníkem jako ny jste se ocitli v tváří v tvář těm nejnebezpečnějším tvorum – žralokum. Kromě nich nabízejí podívanou take aligátoři, tučnáci, pirani, a asi osm tisíc nejruznějších ryb otvírací doba: červenec – srpen denně 9.30 – 23 h, září – červen denně 9.30 – 21.30h

Montjuic

Na závěr dne si dopřejte prohlídku města z ptačí perpsektivy. Na odlehlý pahorek Montjuic Vás z centra města během několik minut vyveze poněkud kývající se lanovka. Pohled na Barcelonu jako na dlani je nezapomenutelným zážitkem. Barcelona je úžasně krásné, nevšední a temperamentní město, které stojí za několikadenní návštěvu.

Turistické informace

Oficines d´Informació de Turisme de Barcelona
o Plaça Catalunya 17
o Ciutat 2 (radnice)
www.barcelonaturisme.com

Turistický autobus

Velmi výhodným dopravním prostředkem je Barcelona Bus Turístic, který je turistům k dispozici po celý rok a jezdí na dvou trasách - modrá a červená linka v 6 až 30timinutových intervalech. První vyjíždějí z Plaça Catalunya v 9.00, poslední pak v 19.30 a zastavují na 27 nejzajímavějších místech Barcelony. S celodenní jízdenkou za 14 EUR (děti 4 - 12 let za 8 EUR) nebo dvoudenní za 18 EUR, které zakoupíte v autobuse a které platí na obě dvě linky, lze nastupovat a vystupovat podle libosti. Navíc dostanete brožurku s plánkem Barcelony a se základními informacemi o jednotlivých památkách v šesti jazycích a také bloček s kupóny opravňující k zajímavým slevám při vstupech do některých objektů, ale třeba i podnicích rychlého občerstvení.