Londýn v retro stylu

Londýn v retro stylu

Londýn není jen jedním ze tří nejdůležitejších ekonomických center na světě a městem mezinárodních finančních institucí, ale především obrovksou konglomerací rozmanitých kultur, nejrůznějších civilizací, náboženství, umění, chutí a vůní. Londýn si v posledních pár dekádách získal pověst nejvíc multikulturního města Evropy právě proto, že umožnil lidem z Afriky, Asie nebo Blízkého Východu, aby se tu cítily jako doma. Domov zde proto našla ve vlastních čtvrtích řada komunit jako Indové, Peršané, Číňané nebo Poláci. Tihle všichni, stejně jako dokonale upravení a načinčaní bankéři si v Hyde Parku o víkendu společně házejí létajícím diskem freesbee.

Retro Londýn

Když se řekne Westminster Abbey, Tower Bridge, Buckinghamský palác, Hyde Park nebo Big Ben, tak se každému automaticky vybaví Londýn. Pokud ale chcete objevit místa, kde tráví své víkendy Londýňané, vydejte se do čtvrtí jako je Camden Town, Shoreditch, Notting Hill nebo Primsrose Hill.

Když jsem poprvé vyrazila na nákupy do Camden Town, který byl pouhé 4 stanice od Highgate, kde jsem bydlela, domu jsem se vrátila v novém modním výstřelku až druhý den ráno. Hned se dozvíte proč.

Camden Town, čtvrt na sever od centra města dlouho nepatřila k přitažlivým místům. Avšak za poslední tři desetiletí si je jako pracoviště i místo zábav oblíbili kreativní mladí lidé. Hlavně o víkendech je vyhledávaným místem, kam proudí tisíce návštěvníků na místní pouliční trhy. Najdete tady možné i nemožné - od krámků s kabelkami a koženými bundami, stánků s modními slunečními brýlemi, šperky, vintage předměty, luxusním oblečením, hedvábnými kimony, extravagantními boty na obřích podpadcích, či obyčejnou veteš až po alternativní módu ve stylu cyber nebo gothic. Camden se stal hotovým rájem pro turisty, kteří rádi nakupují. V Camden Lock Village, která je součástí obřího tržiště, najdete vlivy japonské pop kultury a v Stables Market, který stojí na ploše bývalých stájí, jak už název napovídá, se zase více prodávájí starožitnosti a nábytek. Nejde vůbec o sterilní nákupy v hale, ale o roztomilé ‚boho‘ stánky se schátralým nádechem.

Je krátce pod deváté, a já vystupuji z metra Camden Town, avšak už při výstupu pozoruji davy horlivých nadšenců blešších trhů. První dvě hodiny vše probíhalo klidně a rozvážně, pak však propuknul zmatek a tlačenice . Pro slabší povahy se proto nabízí alternativní řešení – postranní ulice s vintage obchůdky. V některých, jako např. Oxfam na 89 Camden High Street zabijete dokonce dvě mouchy jednou ranou. Nejen že uděláte dobrý skutek, jelikož věci zde koupené jsou na charitativní účely, ale při troše štěstí si ulovíte krásný designerský kousek za pouhých 20 liber.

Po nákupní horečce a celá utrmácená jsem si musela jít sednout do jednoho z místních pubů a dát si London Pride, pravý anlgický pivo, neboli ‚English Pale Ale‘, jak mu tady v Británii říkají. Mimichodem v Anglii se říká, že jdete na ‚pint‘ a ne na pivo. Jako bych se ocitla ve viktoriánské Anglii 19. století – tmavé, mahagonem obložené stěny, dřevěné podlahy a dlouhé výčepní pulty s měděnými pípami vytvářejí v hospodě útulnou atmosféru. Pubům se proto v Británii říká ‚public house‘ neboli veřejný dům. Je jakýmsi obývákem jak pro bankéře a uředníky, tak pro pankáče a hipstery. Scházejí se zde totiž příslušníci všech společenských vrstev a generací.

Po chvilce odpočinku a v novém stylu londýnské pouliční módy, jsem se rozhodla tuto živou čtvrť ještě neopustit a zajít na ‚gig‘ do místního funkového klubu Jazz Cafe. Camden je totiž vyhlášeným místem britské hudební scény. Známá zpěvačka Amy Whinehouse byla nejen místní (bydlela na Camden Square), ale i častým návštěvníkem tamních klubů. O starém Camdenu a bizarních postavách se např. dozvíte z Dickensových románů jako Dombey a syn nebo David Copperfield. Charkes Dickens totiž jednoho času v této londýnské čtvrti taky bydlel.


Camden Market
Camden Town Road
London, NW1
Metro Camden Town
Otevřený od čtvrtka do neděle od 9.30

Oxfam Shop
89 Camden High Street
London, NW1 7 JL

Brick Lane známý jako ‚Bunglatown‘

Jestli-že se chcete na chvíli ponořit do exotického světa indického subkontinentu, zajděte do nejvoňavější ulice Londýna - Brick Lane. Ulice, která voní po kmínu, kardamonu a kurkumě, se začátkem 20. století stala útočištěm pro přistěhovalce z Bangladéše. Restaurace, které na Brick Lane nabízejí nejlepší indické kari pokrmy, obchody s nádherně barevnými látkami a pestrobarevné stánky se zasloužily o to, že celá tato oblast Londýna dostala přezdívku ‚Banglatown‘. Brick Lane byl ale zrpvopočátku sídlem zcela jiné kouminty, totiž té židovské, což dokazuje vyhlášený obchůdek Brick Lane Beigel Bake. Zkuste slavný hovězí bagel sandwich s hořčicí a nakládačkami – cena 3.5 liber a zapijte ho šálkem čaje z máty ze severoafrické kavárny naproti přes ulici.

Brick Lane ale není jen pouhou gastronomickou ulicí, je také trendním místem, kde se scházejí mladí Londýňané a vyměnují si své názory nebo prostě diskutují u piva tak trochu o ničem. Brick Lane je výhledávaným místem také díky svému obřímu tržišti s vintage módou a harampádím. Trhovci tady typickým londýnským dialektem vychvalují své zboží a starají se o dobrou zábavu. Pokud máte opravdu vytříbený vkus, tento trh by jste rozhodně vynechat neměli. Je to zážitek, který stojí za to.


Brick Lane market
Brick Lane E1
Metro: Shoreditch nebo Aldgate East
Každou neděli

Tipy:

Rough Trade East
Když už jste na Brick Lane, neměli by jste vynechat osobitý obchod Rough Trade East na Dray Walk, který je bezpochyby nejlepším londýnským nezávislým hudebním obchodem, kde se dokonce odehrávají tzv. ‚in-store gigs‘, neboli živá vystoupení kapel přímo v krámě.

Bernstock Speirs
Nekonvenční dámské a pánské klobouky od designerů Paul Bernstock a Thelma Speirs, kteří se inspirovali undergroundovou hudební scénou 80. a 90 let. Klobouky od Bernstock Speirs nosí např. Marion Cotillard, Victoria Beckham, Ralf Fiennes nebo Sharon Stone.
http://www.bernstockspeirs.com/about.htm

Hunky Dory Vintage
Tento intimní malý obchůdek na Brick Lane má šaty hezky seřazené podle barev. Ceny od 40 do 150 liber.
226 Brick Lane
E1 6SA

Portobello Road v Notting Hill

V půvabné čtvrti Notting Hill je o něco klidnější trh Portobello Road. Tento známý blešší a starožitný trh je vyhledávaným místem pro sofistikované Londýňani. O víkendech tady není doslova k hnutí – úzkou, jeden a půl kilometru dlouhou ulici se pomalu sunou tisíce lidí. Sběratelé starožitných předmětů si tento trh určitě hned zamilují – stříbrná pouzdra na cigarety, polévkové mísy, příbory a nádobí po babičce a spousta bižuterie. Kromě stříbrných šperků s orientálními motivy, mě zaujalo jedno nevelké knihkupectví Books for Cooks. Jedná se o specializovaný obchod pro gurmány, kteří hledají další inspirace nejen na talíři. Majitel knihkupectví s kuchařkami pan Eric Treuille měl geniální nápad a nechal zde postavit dokonce i malou kuchyňku, kde osobně testuje recepty z kuchařek. Výsledky můžou hosté ochutnat k obědu. Cena oběda se pohybuje od 5 do 7 liber, záleží na tom , kolik chodů si obědnáte.


Portobello Road
W10
Metro: Notting Hill Gate

Books for Cooks
4 Blenheim Crescent W11
1NN
Metro: Ladbroke Grove
Cena oběda: 5 liber za 2 chody, 7 liber za 3 chody

Tip:

One of a Kind je jako kdyby jste vstoupili do babiččinýho podkroví. Alladinova jeskyně plná pokladů, šaty z korálků z 20 .let, nebo ty z 60. s psychidelickými čmáranicemi, které visí tak vysoko, že si musíte vzít žebřík, aby jste je vůbec mohli sundat.

One of a Kind
259 Portobello Road
W11 1LR

Umělecká enkláva východního Londýna

V sousedství na východ od známého královského paláce Tower of London, tedy přesněji v Shoreditch, Bethnal Green, Hackney Wick a Dalston najdete některé z nejlepších londýnských řemeslnických a designerských firem. Mimochodem tvůrčí pověst kvalitního řemesla měl Est End již v 18. století, kdy se stal centrem nábytkářství a tkaní hedvábí.

Shoreditch je v posledních letech ‚hip‘ díky svým špičkovým barům, netradičním galeriím a etnickým restauracím. To, co kdysi býval West End Londýna s proslulým centrem noční zábavy SOHO, to je dnes East End a Hoxton Square. Na Hoxton Square se sice nescházejí beatníci a nehrají Rolling Stones, jak tomu bylo v 50. a 60. letech v Sohu, ale nyní jsou to příslušníci hnutí Young British Artists neboli YBA, kteří udávají tón modernímu umění a určitým způsobem i stylu života. YBA je skupina vizuálních umělců, kteří začali v pozdních 80.letech vystavovat v londýnských továrnách a skladech. První taková výstava byla vedena dnes již světově známým Damienem Hirstem a měla název ‚Freeze‘. Jeho tak trochu dekadentní instalace naloženého žraloka, nebo díla z utrhaných motýlých křídel, a použití tzv. ‚šok taktik‘ (použití materiálu na vyhození), zaujala předního sběratele moderního umění Charlese Saatchi natolik, že Saatchi se nakonec stal hlavním sponzorem YBA. Na jižní straně náměstí Hoxton je galerie moderního umění White Cube, která toto hnutí podporuje.

Na Hoxton Square nenajdete pouze galerie, ale také prostornou zahradu, kde se povalují mladí umělci, když vysvitne slunce. Kolem dokola jsou známé kluby, puby a kavárny. Hoxton se stal nejen centrem mediální a umělecké scény, ale hlavně vzkvétající londýnskou čtvrtí, která se stala synonymem nočního života.

Tip:

Queen of Hoxton
Bar, klub a galerie v jednom.
1-5 Curtain Road
http://www.queenofhoxton.com

Multikultura na talíři

V britské metropoli můžete doslova podniknout kulinární cestu kolem světa – od čínské kuchyně v China Town, perské v Kensington Olympia až po kuchyni Blízkého Východu na Edgware Road.

Široká a 14 km dlouhá Edgware Road, která byla kdysi důležitou tepnou Římského Impéria ve Velké Británii se dnes přezdívá Malé Kairo nebo také Malý Beirut. Na téhle široké ulici s největší koncentrací kebabů a kaváren s vodními dýmkami přímo v centru Londýna se budete cítit tak trochu jako v příběhu Tisíce a jedné noci. Toužila jsem po exotickém a tajuplném dobrodružství a tak jsem se za ním v podvečer vydala. Jako bych se octila na dvou různých světadílech v jediném kontinetu najednou. V kouři dýmek se procházím po širokém bulváru, a vůbec nic nenasvědčuje tomu, že bych byla v královském Londýně. Britsko-iránský komik se o této ulici vyjádřil takto: Po Damašku, Mecce a Medině, je Edgware Road nejvíce islámským místem na planetě. Mix kultur a pokrmů z Egypta, Libanonu, Sýrie nebo Iránu je ojedinělým důkazem toho, že lidé z těchto rozmanitých kultur dokážou žít pospolu.

I když gastronomie Blízkého Východu a severní Afriky vypadají na první pohled podobně, nenechte se zmást, chutnají skutečně jinak. Mojí oblíbenou se stala kuchyně perská, která se velmi liší od těch arabských. Patří mezi ty zdravější kuchyně, protože obsahuje hlavně hodně antioxidantů, a to díky surovinám, které se v perské kuchyni používají. Základem všech pokrmů jsou byliny, výtažek z granátových jablek, šafrán a zelenina, především česnek, cibule a okurky. Doporučuji ochutnat koprový dort Kuku Sabzi, kterému říkám ‚kuku‘, a tradiční pokrm severního Iránu Fesenjan, který vypadá podobně jako guláš, ale omáčka se připravuje z výtažků granátových jablek a vlašských ořechů, podávaná buď s jehněčím, hovězím nebo kachním masem. Jako dezert zkuste šafránovou zmrzlinu, vždyť to byla přeci Perská Říše, kde se poprvé objevil předchůdce zmrzliny.

Tip:

Restarurace Hafez
5 Hereford Rd London W2 4AB
http://www.hafezrestaurant.co.uk/

Anglická snídaně na Primrose Hill

Na závěr mého pobytu jsem si nemohla nechat ujít tradiční “Full English Breakfast“ se slaninou, vejci, párečky, fazolemi, a opečenými rajčaty. Snídaňová kalorická bomba, která mně zasytila na celý den. Počasí mi ten den zrovna přálo a tak jsem se rozhodla, že se vydám do nóbl pubu Queens do jakési bohémské vesničky na kopci Primrose Hill, v jehož okolí bydlí celebrity. Primrose Hill, který je na severní straně Regent’s parku nabízí ohromný výhled na centrum Londýna. Restaurace tady, ale samozřejmě i jinde v Londýně nabízí tzv. novou britskou kuchyni, v jehož čele stojí mediální hvězda Jamie Oliver, ale také Alastair Little nebo Peter Gordon. Britská kuchyňe se tak díky exotickým kulinárním tradicím a kořením stává požitkem nejen pro oči, ale hlavně pro chuťové buňky. Výsledkem fúze tradičních anglických ingrediencí jako jehněčí nebo lososa a mediteránních bylinek jsou svérázné kulinární lahůdky jako např. jehněčí brzlík v tymiánové smetanové omáčce nebo ryba orada zapečená s čedarem.

Queens
49 Regens Park,
Primrose Hill
London
http://www.thequeensprimrosehill.co.uk/dining.php

A jak poznáte Brita?

To co činí Brity jakékoli barvy pleti opravdovými Brity, je fakt, že jsou velmi vstřícní a ochotní okamžitě pomoci. Když Vás uvidí, jak rozpačitě hledáte cestu prstem na mapě metra, ani se jich nemusíte ptát, oni už ten výraz znají a přiskočí k Vám sami na pomoc. Jsou to prostě gentlemani.

Kam zajít v červnu, červenci a srpnu?

City of London Fetival 2012
24.6. – 27.7.
Londýnský festival hudby a umění
http://www.colf.org/

Hard Rock Calling 2012
13.7. – 15.7.
Hudební festival v Hyde Parku, kde lestos vystoupí Bruce Springsteen, Paul Simon, Soundgarden nebo Tom Morello
Cena: 55 – 121 liber
http://www.hardrockcalling.co.uk/

Feis Festival
16. 6. – 17. 6.
Londýnský festival irské hudby ve Finsburry Park, kde se můžete zaposlouchat do gaelského rocku

Anita’s Vintage Fashion Fair
1.7. v The 20th century Theatre, 291 Westbourne Grove
Notting Hill, London W11 2 QA
http://vintagefashionfairs.com/

London Live Tudor Cookery
Kulinářský festival tradičních tudorovských pokrmů, tak jak se podle starých receptů připravovaly pro tudorovského krále.
7 – 8. 6.
4 – 5. 8.
25 – 27:8.
Hampton Court Palace
http://www.hrp.org.uk/hamptoncourtpalace/whatson/tudorcookery